Tsjechië vakantieland.
Het nationale wapen van Tsjechië.

Welke gebieden heb je allemaal in Tsjechië.
Contact Info.
Bezienswaardigheden om en rond Nové Město nad Metují.

Schitterend volledig verbouwd Jagershuis te huur. De stad Nové Město nad Metují (vlakbij Nachod) valt onder Monumentenzorg en is een van de mooiste steden uit deze streek. Het kasteel met zijn indrukwekkende tuin is ook zeker de moeite waard om te bezichtigen.

Destné: midden in de bergen, zo'n kleine 30 km van Nachod, ligt het plaatsje Destné. Het vormt een goed startpunt voor wandelingen door het Adelaarsgebergte. Vlakbij ligt bijvoorbeeld de hoogste top in deze omgeving: de Velká Destná (1115 m). Er is een mooi gemarkeerd wandelpad dat dwars door de hele bergstreek loopt. Men wandelt op de bergkam vlak langs de Poolse grens op een constante hoogte van 800 meter door donkere naaldbossen, frisse bergweiden en langs beekjes. Aangename verblijfplaatsen vlakbij de bergkam zijn Rokytnice v Orlickych en Žamberk. Bij deze laatste plaats ligt het stuwmeer Pastviny dat zich goed leent voor allerlei wateractiviteiten.

Achter Náchod, op ongeveer 10 km van Cerveny Kostelec ligt een stuw­meer richting Ceska Skalice waar gevist kan worden. Tevens kan men er zwemmen, surfen en boten huren. Voor de kleintjes onder ons is er ook een pierebadje gebouwd, zodat ook zij zich uitstekend kunnen vermaken.

Dvůr Kralové: ongeveer 25 km ten westen van Cerveny Kostelec ligt Dvůr kralové. Deze plaats bezit de op 1 na grootste dierentuin van Europa. De entreeprijzen zijn zeer laag. In de zomer kun je hier een Safari-bustocht maken langs vrijlopende dieren en vogels op 27 ha grond.

Bílá Tremesna: (5 km ten westen van Dvůr kralové). Hier ligt een stuwdam, genaamd het "oudste bos van het koninkrijk", die in 1910 gebouwd is om het overtollige water van het Reuzengebergte tegen te houden. De stuwdam ligt sprookjesachtig en is gebouwd in de stijl van Anton Pieck. Een wandeling rondom het stuurmeer is zo’n 6 km lang.

Schitterend volledig verbouwd Jagershuis te huur. Op het station van Jaromeř is een permanente tentoonstelling van oude loco­mo­tieven en treinstellen te bewonderen. Josefov (bij Jaromeř), deze monumentale stad bestaat uit een uniek bewaard gebleven vesting. Voor de bouw van de muren, verschansingen, bolwerken en onderaardse gangen werden 5800 miljoen bakstenen gebruikt. Onder leiding van een gids, met alleen het licht van een waskaars, krijgt je in ongeveer een half uur een indruk van hoe het er onder de grond aan toe zou zijn gegaan, indien de stad belegerd zou worden.

Hradec Králové (vertaald: Koningsburcht, ook wel bekend onder de Duitse naam Königgrätz) is de hoofdstad van Oost- Bohemen. De stad, met zo'n 100.000 inwoners in 2000, is een van de oudste steden van de streek, maar heeft ook een belangrijke rol voor de moderne cultuur. Tussen de oude stad en het busstation, aan de oevers van de Elbe, liggen drukke winkelstraten. Hradec Kralové kent ook een subtropisch zwemparadijs dat iedere dag geopend is.

Třebechovice: dit plaatsje kent een Kerststallenmuseum (Třebechovické muzeum) Hier vind je de meest waardevolle en meest bewonderde kerststal, zowel in Tsjechië als in het buitenland: de unieke kerststal van Třebechovice – een mechanische houten kerststal die 7m lang, 3 m diep en 2 m hoog is. Daarnaast kan men ook andere kerststallen zien die uit museum-collecties of van auteurs uit geheel Tsjechië en Slowakije geleend zijn.

Het historische klooster behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Broumov en is uw bezoek zeker waard. Het grote kloostercomplex werd in de eerste helft van de 18e eeuw ontworpen door de bekende bouwmeester uit de barok: Kilian Ignaz Dientzenhofer. De 17e-eeuwse kerk bevat prachtige schilderingen en beeldhouwwerken. In de bibliotheek worden oude handschriften en oude boeken bewaard. In het klooster is er ieder uur een rondleiding, behalve om 12.00 uur. Broumov zelf is een alleraardigst stadje. Er is een mooi authentiek plein, waaraan de middenstand een aantal winkels heeft.

De Broumovske Steny ligt oostelijk van het Reuzengebergte, vlakbij de Poolse grens, ongeveer 15 kilometer ten noordoosten van Náchod. Het gebied is bekend om zijn rotsformaties met zandsteen. De mooiste formaties zijn te zien bij de berg Supi Hnizdo in het noorden en de Bozanovsky Spicak meer zuidelijk gelegen. Naar het westen zijn meer rotsformaties bij het bronnenplaatsje Teplice nad Metuji en bij Adrspach. Deze "Rotsensteden" maken deel uit van het berggebied Broumovsky Steny. Een bezoek aan deze wonderen van de natuur moet je beslist niet overslaan. Ook kinderen vinden dit een fantastisch uitstapje. Een andere Rotsenstad is Ostás met rotslabyrinthen.

Schitterend volledig verbouwd Jagershuis te huur. Náchod ligt aan de grens met Polen. Een blik over de grens is zeer zeker de moeite waard. Ga bijvoorbeeld naar Kudowa Zdroj, van oudsher een kuuroord. Niet ver van Kudowa Zdroj ligt Wambierzyce. Een bijzonderheid daar is de calvarieberg. Pittoreske dalen en bergtoppen, rotsen, labyrinten, kuuroorden en kleine dorpjes verstopt tussen de bossen, dat alles vind je in het Tafelgebergte. Deze tocht kan je overal beginnen, maar het beste in Radkow, een klein stadje (2100 inwoners) dat op de Tsjechische grens ligt, bij de voet van de hoogste berg Strzeliniec (940 meter boven de zeespiegel). Radkow kan je vinden op een regionale kaart, het ligt 30 km van Klodzko en 15 km van het kuuroord Polanica.

Een dagelijkse (leuke) markt vind je als je de grens oversteekt richting Albert/Kaufland. Ondanks het feit dat je in Polen zit kun je toch betalen met Tsjechische Kronen.

Het Reuzengebergte ligt op zo'n 50 km van Náchod en is ook in de zomer een uitstekende locatie om lange wandelingen over bergtoppen te maken, al dan niet met gebruik van de aanwezige stoeltjesliften.

 

 

 

 

Huisintsjechie.eu. ©

Validations for XHTML and CSS

Gebruiks vriendelijke website volgens alle richtlijnen die Google stelt voor het hebben van een online website.

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!