Tsjechië vakantieland.
Het nationale wapen van Tsjechië.

Welke gebieden heb je allemaal in Tsjechië.
Contact Info.
Nové Město nad Metují.

De stad Nové Město nad Metují (vlakbij Nachod) valt onder Monumentenzorg en is een van de mooiste steden uit deze streek. Nové Město nad Metují is een Tsjechische stad in de regio Hradec Králové, en maakt deel uit van het district Náchod. Nové Město nad Metují telt 10.180 inwoners. De stad Nové Město nad Metují (vlakbij Nachod) valt onder Monumentenzorg en is een van de mooiste steden uit deze streek. Náchod ligt vrijwel op de grens met Polen, in de uitlopers van het Adelaars-gebergte en heeft een enorm burchtcomplex.

Nové Mesto nad Metují werd gesticht op 10 augustus 1501 door Jan Cerncický aus Kácov. Dit oord aan het riviertje Metují bestond echter al lang hiervoor. Er zijn vondsten gedaan o.a. een bronzen speld en graven met keramiek uit 800 tot 100 jaar voor Christus. Tijdens de opgravingen die jaren duurden, werden onder leiding van Jan Cerncický tenminste 60 woningen voor de onderzoekers gebouwd. Op 21 juni 1526 viel de stad ten prooi aan een grote brand. De meeste huizen werden direct weer opgebouwd waardoor er weer werk en handel plaatsvond. Jan Cerncický gaf het hout voor de wederopbouw gratis, maar voor de gehele stadsnieuwbouw was geen geld. In 1527 verkocht hij het dorp aan de familie von Pernstejn. Vojtech von Pernstejn schreef exact voor hoe de stad weer opgebouwd moest worden. De herbouw duurde 5 jaar. De stad kreeg de uitstraling van Venetiaanse Renaissance. Bij de herbouw van de stad werd het grondplan behouden. Maar tussen de muren en gebouwen en tuinen ontstond meer ruimte die als een ring die hele stadskern omsloot. Na de herbouw van Pernstejner waren er 39 huizen i.pv. de eerdere 60. Dit stadsplan binnen de muren is niet meer gewijzigd. Je moet er 950 km voor rijden om het te bezoeken.

In het centrum van deze in verhouding vrij jonge stad ligt een bijzonder fraai plein, dat omringd wordt door zestiende-eeuwse huizen met booggalerijen en mooie renaissancegevels. In het centrum van deze in verhouding vrij jonge stad (1501) ligt een bijzonder fraai plein, dat omringd wordt door zestiende-eeuwse huizen met booggalerijen en mooie renaissancegevels. Vanaf het centrum leidt een overdekte houten brug uit 1910 naar het slot. Het midden van de brug bestaat uit een 14 meter hoge toren. De brug is rijk versierd met folkloristische motieven. Het overwegend in de renaissancestijl gebouwde kasteel ontstond aan het begin van de 17e eeuw. Na de Dertigjarige Oorlog kwam het in het bezit van Walter van Sestie, een van de moordenaars van Waldstein (zie bij Cheb). Tussen 1655 en 1661 werden enige barokke accenten aan het gebouw toegevoegd. In de negentiende eeuw werd het kasteel verlaten en raakte het enigszins in verval. In 1908 werd het slot opgekocht door een textielbaron. Hij liet het gebouw door de Slowaakse architect Dušan Jurkovic in de jugendstil restaureren. Deze verbouwing heeft vooral op het interieur een stempel gedrukt. Ook het park werd flink onder handen genomen. Op de terrasmuur hebben zo’n twee dozijn grappige dwergen een plaats gevonden. Zij werden door het atelier van Matthias Braun naar een ontwerp van de Fransman Jacques Callot gemaakt. Ook dit kasteel werd door de staat geconfisqueerd. In tegenstelling tot de meeste kasteel- en paleisbewoners mocht de textielbaron hier blijven wonen, omdat hij het kasteel van het verval had gered met geld dat hij niet alleen geërfd, maar grotendeels zelf verdiend had. In het kasteel zijn vele kunstwerken te bewonderen. Niet alleen schilderijen van Tsjechische meesters, maar ook keramiek, beelden en gobelins maken deel uit van de collectie.

Náchod ligtvrijwel op de grens met Polen, in de uitlopers van het  Adelaars-gebergte en heeft een enorm burchtcomplex.

 

 

 

 

 

 

 

 

Huisintsjechie.eu. ©

Validations for XHTML and CSS

Gebruiks vriendelijke website volgens alle richtlijnen die Google stelt voor het hebben van een online website.

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!